Ontdek wat bij jou past

Aan het eind van het eerste leerjaar maakt elke leerling een keuze voor een beroepsprofiel. Een profiel is altijd een combinatie van theorie en praktijk. Het bestaat uit algemeen vormende vakken (avo-vakken), het beroepsgerichte profielvak en beroepsgerichte keuzevakken.



De avo vakken

Welk profiel je ook kiest, je krijgt altijd Nederlands, Engels, wiskunde, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en culturele en kunstzinnige vorming (ckv). Daarbij doe je een avo-vak dat samenhangt met je profiel, dat kan natuurkunde zijn of economie of biologie.

Het beroepsgerichte profielvak

Het beroepsgerichte profielvak is het ‘vaste’ deel dat iedereen die kiest voor een bepaald profiel doet. Je leert hier de basiskennis en de basisvaardigheden die je nodig hebt om in een beroep of werkveld goed te functioneren. Het profielvak bestaat uit vier verplichte modulen. Je kunt bij Focus Beroepsacademie kiezen uit drie verschillende profielen.

De beroepsgerichte keuzevakken

Bij jouw profiel kies je vier keuzevakken. We bieden bij Focus Beroepsacademie per profiel minimaal twee verschillende keuzepakketten aan. We hebben bij het samenstellen van die keuzepakketten goed gekeken naar de aansluiting op vervolgopleidingen in het mbo en naar de arbeidsmogelijkheden in onze regio. Je kunt kiezen voor het pakket dat het beste aansluit bij een beroepsrichting waar jij meer over wilt leren. Samen met jou en je ouders maken we de keuze voor het profiel en de keuzevakken die het beste bij jou passen.

De school begeleidt je bij het kiezen

Tijdens je vmbo-opleiding - en daarna - moet je vaak keuzes maken: welk profiel ga je kiezen, welke beroepsgerichte, keuzevakken, waar ga je stagelopen, welke mbo-opleiding ga je doen? Omdat kiezen niet altijd gemakkelijk is, begeleiden wij je bij het maken van keuzes. Die begeleiding noemen we LOB, Loopbaanoriëntatie en Begeleiding. Tijdens LOB leer je allerlei vaardigheden waarmee je nu en later zelf loopbaankeuzes kunt maken.

Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding, LOB

Bij LOB maak je ook in de 1e en 2e klas al op allerlei manieren kennis met de praktijk. Zo ga je in de tweede klas tijdens de toekomstweken een dagje kijken en meedoen bij een van de beroepsgerichte profielen van de school je school, je krijgt daar praktijkopdrachten en je bezoekt tijdens deze projectweken een paar bedrijven. Dat helpt jou bij het maken van je keuze. In de 3e en 4e klas krijg je ook LOB. Dan onderzoek je verder welke opleiding in het mbo bij jou past.

Specialiseren met keuzevakken

Bij jouw profiel kies je vier keuzevakken. Met je keuzevakken kan jij je specialiseren in een bepaalde richting. We noemen dat een leerroute bij een profiel. We bieden bij Focus Beroepsacademie per profiel minimaal twee leerroutes aan. Hieronder lees je welke leerroutes er zijn.

Leerroutes bij het profiel Media, Vormgeven en ICT

Bij dit profiel kan jij je specialiseren in twee richtingen. Jij kunt kiezen uit:

  • ICT, als de digitale wereld jouw ding is, en je computer hardware, software of ICT-beheer graag je professionele thuis zou willen noemen.
  • Design, als je graag je creativiteit de vrije loop wilt laten en (soms met de hulp van computertechnologie) de prachtigste dingen wilt ontwerpen.

Leerroutes bij Zorg & Welzijn

Bij dit profiel kan jij je specialiseren in drie richtingen. Jij kunt kiezen uit:

  • Zorg en welzijn, als je meer wilt leren over de verzorging van zieken, ouderen of kinderen en graag activiteiten voor en met mensen organiseert.
  • Uiterlijke verzorging, als je meer wilt leren over schoonheidsverzorging of later misschien kapper of kapster wilt worden.
  • Facilitaire dienstverlening, als je meer wilt leren over wat er allemaal bij komt kijken om er voor te zorgen dat mensen in een school of in een kantoor hun werk kunnen doen. Je leert over techniek, maar ook over catering en veiligheid.

Leerroutes bij Dienstverlening en Producten

Bij dit profiel kan jij je specialiseren in vier richtingen. Jij kunt kiezen uit:

  • Ondernemen en organiseren, als je droomt over een eigen bedrijf, of het leuk vindt om van alles te organiseren.
  • Veiligheid en sport, als je graag sportief bezig bent en met andere (sportieve) activiteiten organiseert, of van andermans veiligheid je beroep zou willen maken.
  • ICT, als de digitale wereld jouw ding is, en je computer hardware, software of ICT-beheer graag je professionele thuis zou willen noemen.
  • Design, als je graag je creativiteit de vrije loop wilt laten en (soms met de hulp van computertechnologie) de prachtigste dingen wilt ontwerpen.

Welke profielen kan jij kiezen?

Focus Beroepsacademie biedt in de bovenbouw de keuze uit de volgende drie beroepsgerichte profielvakken:

Media, Vormgeven en ICT

De naam zegt het al. In dit profielvak leer je hoe verschillende communicatiemiddelen (media) gebruikt kunnen worden. Maar ook hoe je als je iets communiceert, dat goed kunt vormgeven. Dat kan een filmpje zijn, een animatie zijn of een foto, maar ook een driedimensionaal product bijvoorbeeld maquette van een gebouwtje of een gebruiksvoorwerp. En natuurlijk leer je hoe je daarbij gebruik maakt van moderne ICT (informatie- en communicatietechnologie). Ben je creatief en werk je graag met computers, dan is dit profiel misschien iets voor jou. In de keuzevakken kan jij je verder specialiseren.

Lees meer over Media, Vormgeven en ICT


Zorg en Welzijn

In dit profielvak leer je alles wat te maken heeft met goed voor mensen zorgen. Je leert over gezonde voeding en over gezonde leefstijl. Je ontdekt hoe je goed voor zieken, ouderen of kinderen zorgt. Samen met je klasgenoten organiseer je leuke en gezonde activiteiten voor anderen en je leert hoe je de omgeving waarin mensen leven goed verzorgt.

Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je wilt klaarstaan voor een ander? En ga je graag met mensen om? Dan is het profiel Zorg en Welzijn iets voor jou. In de keuzevakken kan jij je verder specialiseren.

Lees meer over Zorg en Welzijn


Dienstverlening en Producten

In het profielvak D&P leer jij samen met anderen er een activiteit te organiseren. Je doet dat in opdracht van een echte opdrachtgever en je ontdekt wat er allemaal bij komt kijken om een activiteit veilig te organiseren, hoe je de promotie van je activiteit doet en hoe je ervoor zorgt dat je binnen je budget blijft. In een van de modulen krijg je ook techniek en leert je een product te maken. En als je kiest voor dit profielvak ontdek je ook wat erbij komt kijken on een website of filmpje te maken.

Met dit profielvak ontdek jij door praktische opdrachten uit te voeren waar jij goed in bent en wat goed bij jou past. In de keuzevakken kan jij je verder specialiseren.

Lees meer over Dienstverlening en Producten


Horeca, Bakkerij en Recreatie

Dit profiel past bij jou als je graag met mensen werkt en een passie hebt voor koken of bakken. Of als jij het leuk vind om het mensen die in hun vrije tijd een hotel, café of restaurant bezoeken zo goed mogelijk naar hun zin te maken.

In de modulen van dit profielvak leer je alles wat te maken heeft met het bereiden van voedsel of gerechten, het ontvangen en bedienen van mensen in een restaurant of café, maar ook wat er bij komt kijken om een eigen bedrijf in de Horeca (hotel/restaurant/café) te hebben.

Lees meer over Horeca, Bakkerij en Recreatie


Groen

Als je houdt van het buitenleven, tuinen, planten, dieren en bij wilt dragen aan een betere leefomgeving dan is het profiel Groen jou op het lijf geschreven!

De samenwerking tussen OZHW Groen College en Focus biedt een heel mooi extra en vooral verbindend profiel; het groenprofiel. Als uw kind voor dit profiel kiest, heeft hij/zij zeker affiniteit met het buitenleven, met tuinen, planten en/of met dieren. In dit beroepsprofiel wordt hier veel aandacht aan besteed, maar daarnaast houdt het groenonderwijs veel meer in! Want onze planeet vraagt om aandacht voor duurzaamheid, klimaat en de juiste omgang met alles wat groen is. Uw kind leert dan ook wat in onze omgeving nodig is in de aanleg van tuinen om onder andere de beplanting voor het voortbestaan van allerlei insecten zoals bijen of de afwatering zo in te zetten dat het bijdraagt aan een betere leefomgeving voor ons allemaal.

Lees meer over Groen